• 2024 m. balandžio mėn.
    P A T K P Š S
    « Rgp    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

Ar turi talentą?

Kas yra talentas?  

Ar jis įgimtas?

O gal jį galima išsiugdyti?

Anot Vikipedijos:

Talentas – gabumų visuma, padedanti gauti naują bei originalų, reikšmingą visuomenei rezultatą ar produktą.

Talentingais laikomi žmonės, kurių intelekto koeficientas (IQ) siekia 130, taigi patenka į 2-3 % geriausiųjų rezultatų grupę.

Jie pasižymi specifinėmis intelekto charakteristikomis (atmintis, vaizduotė, erdvinis ir loginis mąstymas), viršijančiomis vidutinį lygį.

Kita vertus, ar nebūtų galima talento sąvoką apibūdinti plačiau?

Richard Branson savo knygoje ‘Losing My Virginity’ paminėjo, jog atlikdamas intelekto koeficiento nustatymo testą greičiausiai surinko 0 taškų, o ir mokykloje jam sunkiai sekėsi, nes sirgo disleksija. Nepaisant šių faktų, jis sugebėjo tapti milijardieriumi, nes nors ir neįstengė perprasti matematikos teorijos, užtat gebėjo skaičiuoti ir praktiškai mąstyti. Argi verslininko gyslelė – tai  ne talentas?

Talentas nebūtinai turi būti susijęs su šokiais, dainavimu, ar kažkuo ypatingu, kam būtų skiriamas didelis visuomenės dėmesys. Juk talentai gali būti patys įvairiausi: mokėjimas prižiūrėti augalus, gyvūnus, organizuotumas,  gebėjimas padaryti gražias nuotraukas, arba kulinarijos išmanymas. Ne visi turi polinkį į techniką ar rankdarbius – žmonės skirtingi. Taigi gal iš tiesų kiekvienas turi jam būdingą talentą?

Tiesa, būna ir labai savotiškų talentų, tokių kaip: gebėjimas liežuviu pasiekti alkūnę, kojomis groti gitara, ryti kardus, vaikščioti peilio ašmenimis ir pan. Kaipgi kitaip tai pavadinti, jei ne talentu? Dažnai tokie žmonės varžosi dėl Pasaulio Gineso rekordų, kad jų talentas būtų pripažintas, o ir patys išgarsėtų pasaulyje.

Ar galima talentą išsiugdyti? Ir taip, ir ne. Kiekvienas žmogus turi tam tikrą polinkį kuriai nors sričiai (ar kelioms). Tas didelis susidomėjimas veda į dideles pastangas ir darbo valandas, kurios ir nulemia talentą. Nebus susidomėjimo – nebus ir įdirbio, nebus įdirbio – nebus ir gabumo, arba kaip skelbia vieno talentų šou pavadinimas, ‘X faktoriaus’.

Kartais talentas tūno žmoguje, šiam to nė kiek neįtariant. Pavyzdžiui, Žemaitė pradėjo rašyti sulaukusi keturiasdešimties, o Ch. Iglesias gal būtų tapęs futbolininku, jei nebūtų susilaužęs kojos ir seselė nebūtų į rankas įdavusi gitaros. Taigi vienintelis būdas sužinoti, kam esi gabus ir tuos gabumus vystyti – tai išbandyti įvairius dalykus. Juk niekada nepabandęs – nesužinosi.

Nelauk, kol kas nors suras tavo talentą, pats jo savyje ieškok.

Leave a comment

2 Comments

  1. Profilio nuotrauka (Lina)

    Super straipsnis! Taip sklandžiai, informatyviai parašyta, puikiai perteiktos mintys, kad manau pati supranti, koks tavo talentas :) Sveikinu jį atradus!

  2. Profilio nuotrauka (Simona)

    Dėkui 😉 bet aš dar ieškosiu 😀

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos